Vivaldi Werken

Magnificat

Het Magnificat wordt ook wel de lofzang van Maria genoemd en is te vinden in het evangelie volgens Lucas, 1:46-55. De naam ‘Magnificat’ dankt het lied aan de eerste woorden in de Latijnse versie, Magnificat anima mea Dominum, wat betekent ‘(mijn ziel) verheerlijkt de Heer’. Maria liet deze woorden klinken bij haar bezoek aan haar nicht Elisabet terwijl ze in verwachting was van Jezus Christus.

Vivaldi Werken

Gloria

Het Gloria in de katholieke liturgie is de naam van het tweede gezang van het ordinarium in het rituaal van de Heilige Mis. Vivaldi schreef meerdere versie van het Gloria, helaas zijn er maar 2 bewaart gebleven (RV588 en RV589). Deze twee zijn door Vivaldi geschreven in het begin van de 18e eeuw.

Vivaldi Werken

De Vier Jaargetijden

De concerten werden in 1725 voor het eerst gepubliceerd in een bundel van twaalf concerten, genaamd Il Cimento dell’armonia e dell’inventione (De Krachtmeting van Harmonie en Inventie). De eerste vier concerten werden vernoemd naar een seizoen. Elk concert bestaat uit drie delen, met een langzaam middendeel en twee snellere hoekdelen.

Vivaldi schreef voor elk seizoen een sonnet.

Het toekennen van de seizoenen aan de vier concerten maakt De vier jaargetijden tot een van de eerste programmatische werken. In de partituur staan op diverse plekken aanduidingen die deze programmatische opzet verduidelijken en deze in de uitvoering ondersteunen, zoals de plekken waar het blaffen van de hond, het onweer, en diverse vogelgeluiden worden aangegeven. Mede door de vernieuwende melodieën, harmonische contrasten en de helderheid van het stuk werd het bekend.

Het lente en zomerdeel zal worden uitgevoerd door het orkest.

Concerto Nr. 1 in E majeur, Op. 8, RV 269, “La primavera” (Lente)
Allegro
Largo e pianissimo sempre
Danza Pastorale: Allegro

Concerto Nr. 2 in g mineur, Op. 8, RV 315, “L’estate” (Zomer)
Allegro non molto
Adagio e piano – Presto e forte
Tempo impettuoso d’Estate

Concerto Nr. 3 in F majeur, Op. 8, RV 293, “L’autunno” (Herfst)
Allegro
Adagio molto
La Caccia

Concerto Nr. 4 in f mineur, Op. 8, RV 297, “L’inverno” (Winter)
Allegro non molto
Largo
Allegro