Dirigent Paul Valk

In 1999 kwam ik voor Het Amsterdams Gemengd Koor te staan. Ik solliciteerde op een avond met onverwacht veel sneeuwval en er waren maar zo’n 35 van de 140 leden… Maar die avond bleek het begin van een geweldige samenwerking met het ene succes na het andere. Er is een klik onderling en zo zijn ondertussen vele schitterende werken op het magistrale podium van Het Amsterdamse Concertgebouw neergezet. Elke keer weer een cadeau. Als ik dirigeer ben ik helemaal mezelf en dus gelukkig. Ik geniet van de processen met (grote) groepen mensen om prachtige muziek tot leven te brengen.


Paul Valk (1969) studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, beide in Utrecht, en behaalde aldaar zijn diploma’s. Daarnaast specialiseerde hij zich in piano, zang en orkestdirectie.
Zijn orgeldocenten waren o.a. Kees van Houten en Bernard Winsemius en leermeester voor koordirectie was Krijn Koetsveld.
Op dit moment dirigeert hij drie koren, te weten:

 • Oratoriumkoor Het Amsterdams Gemengd Koor
  (grote oratoria in Het Koninklijke Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ)
  Sinds 1999, met o.a.: Bach’s Matthäus Passion, Johannes Passion, Weihnachtsoratorium, Requiems van Mozart en Verdi, Messiah van Händel, Carmina Burana van Orff. Verder Die Jahreszeiten en Schöpfung van Haydn, en andere prachtige werken van Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Dvorak, Bizet, Rossini, Britten, Poulenc, Rutter, Vasks e.a.
 • Oratoriumkoor SoliAmersfoort
  (grote oratoria in het Amersfoortse en elke 2 jaar in het buitenland)
  Sinds 2012, met o.a.: de Paulus van Mendelssohn, ‘Vesperae solennes de Confessore’ van Mozart, The Armed Man van Karl Jenkins
  Zie ook www.soliamersfoort.nl
 • Kamerkoor Sine Nomine uit Alkmaar
  (breed repertoire uit alle eeuwen, a capella of met begeleiding).
  Sinds 1993, met o.a.: In the beginning (Copland), Dido and Aeneas (Purcell), Requiem (Fauré en Duruflé), Via Crucis (Liszt), Membra Jesu Nostri (Buxtehude), Lamento d’Arianna (Monteverdi), Prière (de Leeuw), Ein Deutsches Requiem (Brahms), Stabat Mater (Scarlatti) en prachtige werken van Josquin, Schütz, Schumann, Grieg, Rutter, Pärt e.v.a.
  Zie ook www.sinenominealkmaar.nl
 • Incidenteel leidt hij ook vocaal ensemble Octagon uit Utrecht, een 8- tot 10-koppig gezelschap. Hij is dan continuospeler en stuurt al spelend het geheel aan. Zo voerden ze Die Musikalische Exequien (Schütz) en Membra Jesu Nostri (Buxtehude) uit in o.a. De Nieuwe Kerk en de Hermitage, beide in Amsterdam.

Paul was 15 jaar (van 1998-2013) dirigent in de Amsterdamse Dominicuskerk, een levendige, oecumenische basisgemeente en broedplaats voor nieuwe, Nederlandstalige liturgische gezangen, veelal op teksten van Huub Oosterhuis, maar ook anderen. Als dirigent stond hij daar in de voetsporen van Bernard Huijbers en Tom Löwenthal. Ook ontwikkelde hij nieuwe liturgische gezangen (op 3 cd’s te beluisteren) en dirigeerde hij wekelijks een grote zingende gemeente.

Vermeldenswaard is nog het dirigeren van een ‘scratch’, sinds 2012 jaarlijks in de Pieterskerk in Leiden. Uitgevoerd werd de Messiah met een deelnemerskoor van ruim 900 middelbare scholieren!
Alsmede een Matthäus ‘scratch’ sinds 2012 jaarlijks in Beverwijk, onder auspiciën van stichting ‘de kleine Mattheus’. Verder begeleidt hij koren, instrumentalisten en vocalisten op orgel en/of piano en geeft hij dirigentencursussen voor de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

Paul Valk 03
foto: Frits Droog

Ik wil met het AGK aan de slag en de zangers leren steeds weer opnieuw te luisteren naar elkaar. En om ze bewust te maken van de rijkdom van teksten, melodieën en muzikale effecten uit de schat der eeuwen. Daarnaast hoop ik dat ze enorm blijven genieten van het samen zingen en zo het leven mooi te maken.