Het Koor

Wie zijn wij?

Het Amsterdams Gemengd Koor is een groot oratoriumkoor dat twee à drie keer per jaar een uitvoering geeft. Het koor bestaat uit ruim 130 enthousiaste leden, met zowel bij de dames als bij de heren een goede bezetting.

Ontstaan
Het koor is opgericht op 21 juli 1928 door een groepje zingende studenten van een Amsterdamse avondschool. De naam van de vereniging luidde toen: Amsterdams Gemengd Koor ‘Zang na Studie’. Het koor groeide onder de bezielende leiding van Willem Wiesehahn uit tot een oratoriumkoor. Door de toename van leden werd in 1974 besloten om de naam te veranderen in ‘Het Amsterdams Gemengd Koor’.

Historie dirigenten
Ons koor heeft maar een paar verschillende dirigenten gehad, maar wel dirigenten die ons als koor naar grotere hoogte gebracht hebben en het oratoriumkoor gemaakt hebben met de kwaliteit die het nu heeft.

1928 – 1939    Stephan Jansen
1939 – 1998    Willem Wiesehahn
1998 – 1999    Krijn Koetsveld
1999 – heden  Paul Valk

Repertoire
Op het repertoire staan grote oratoriumwerken zoals de Matthäus Passion, de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Requiem van Verdi, het Requiem van Mozart, het Gloria van Poulenc en van Vivaldi, Te Deum van Dvorák en van Charpentier, de opera Carmen van Bizet, en werken van Britten tot Haydn. Kortom, een breed repertoire, zie onze concerthistorie.

Kwaliteit
Kwaliteit van onze concerten en uitvoeringen staat hoog in het AGK-vaandel.
We blijven werken aan de kwaliteit door o.a.:
– de stemtest die de dirigent regelmatig in kleine groepen afneemt;
– muzikale vorming die af en toe vanuit het koor wordt aangeboden (o.a. notenleer);
– workshop door diverse docenten / solisten over o.a. stemtechniek, koorpresentatie en -zang.
– een actieve Commissie Kwaliteit, die in overleg met de dirigent met allerlei voorstellen komt tot kwaliteitsverbetering;
– oefen Cd’s.

Gezelligheid
Naast het zingen vinden wij gezelligheid ook een belangrijk aspect binnen ons koor. Dit komt tot uiting door o.a.:
– het gezamenlijke jaarlijkse repetitieweekend waar voldoende tijd is voor een hapje, een drankje en gesprekken tot in de late uurtjes;
– om de vier à vijf jaar koorreis naar het buitenland;
– de maandelijkse borrel na afloop van de repetitie.

Concertlocaties

Twee à drie keer per jaar geeft het koor een concert in Het Concertgebouw of het Muziekgebouw aan ’t IJ, beide in Amsterdam. De grote zalen van deze locaties zijn bekend om hun uitstekende akoestiek.