ledenagenda

Concertvertelling: De weg van Esther

25 mei 2019
19:30 - 22:30
Oosterkerk Hoorn
Grote Oost 58
Hoorn

Kamerkoor Sine Nomine, barokensemble Accademia Amsterdam en acteur Gottfrid van Eck. Dirigent: Paul Valk

Kijk voor achtergrondinformatie en koop hier via podiumplein Hoorn, uw kaarten met korting: toegang € 10,- Tot 18 jaar: € 4,-

Isaac de Pinto wil in 1775 een concert organiseren voor het eeuwfeest van de Esnoga, de Portugees-Israëlitische synagoge in Amsterdam. Het oude verhaal over de Joodse koningin Esther moet centraal staan. Er liggen oratoria van Charpentier en Händel, maar een eigentijds werk ontbreekt. Hij reist heel Europa door op zoek naar een componist….

‘De weg van Esther’ vertelt twee verhalen, in gesproken woord en muziek. Het eerste verhaal gaat over Esther en de Jodenvervolging in het toenmalige Perzië. Het tweede gaat over de familie van Isaac de Pinto en de Sefardische Joden uit Spanje en Portugal, die werden vervolgd om hun Joods-zijn. De grote tegenspeler van Esther is de Jodenvervolger Haman, die je kunt vereenzelvigen met bijvoorbeeld keizer Karel V die de Joden wilde verbannen uit zijn rijk, of hertog Alva die niet alleen de protestanten maar ook de Joden in de Republiek der Nederlanden vervolgde.

In de voorstelling klinken hoogtepunten uit oratoria over Esther van Charpentier, Händel, en Lidarti. En enkele werken van de Joods-Italiaanse componist Rossi.

Voor meer achtergrondinformatie en kaartverkoop met korting : www.sinenominealkmaar.nl