Componisten

Karl Jenkins

Karl Jenkins is geboren te Wales op 17 februari 1944.

Jenkins’ vader was behalve leraar ook organist en dirigent en gaf zijn zoon een brede muzikale opvoeding. Karl Jenkins werd zodoende de hoboïst van het National Youth Orchestra of Wales, waarna hij muziek ging studeren aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music in Londen.

In beperkte kringen werd Jenkins beroemd als een jazz- en rockmuzikant, die zich vooral bezighield met de bariton- en sopraansaxofoon, verschillende toetsinstrumenten en de hobo. Hij voegde zich bij de jazzgroep van Graham Collier en werd later mede oprichter van Nucleus, een baanbrekende jazzband die in 1970 de prestigieuze eerste prijs op het Montreux Jazz Festival binnenhaalde. Tussen 1972 en 1984 speelde Jenkins toetsen en rietblazers in de band Soft Machine. Het eerste album dat hij met deze band maakte, Six was direct een succes, en zorgde ervoor dat de band in 1973 de Melody Maker British Jazz Album of the Year Award in ontvangst mocht nemen. Bovendien won Jenkins in 1974 de Melody Maker-award in de categorie Miscellaneous musical instrument. Tussen 1976 en 1984 had Jenkins de leiding binnen Soft Machine.

Na de opsplitsing van Soft Machine richtte Karl Jenkins zich samen met Mike Ratledge, die hij kende uit Soft Machine, vooral op het componeren van reclamemuziek. Eén van zijn bekendste werken is het klassieke thema dat hij schreef voor een reclamecampagne van De Beers, een groot diamantbedrijf. Dit thema werd in 1996 de titeltrack van Jenkins’ gevarieerde Diamond Music-project. Tegenwoordig is Karl Jenkins ook samen met zijn zoon, Jody K Jenkins, actief in de reclame. Zo hebben zij de muziek geschreven van onder andere een McDonald’s- en een BMW-reclame.

In 1995 maakte Karl Jenkins een begin aan zijn crossover-project Adiemus, met het album Adiemus: Songs of sanctuary. Dit project is gebaseerd op klassieke muziek, maar is erg gevarieerd. Zo zijn er invloeden van jazz in te herkennen, maar ook van klezmer en de azan, de muzikale oproep tot gebed binnen de Islam. Inmiddels zijn er binnen dat project zeven albums verschenen, waarvan het laatste in 2003. In 2005 werd Jenkins benoemd tot Officier en in 2010 tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 2015 werd hij verheven tot in de adelstand (ridder – Sir Karl Jenkins).

Karl Jenkins heeft een aantal eigen bedrijven. Zijn eigen muziek wordt uitgebracht bij Karl Jenkins Music Ltd.. Daarnaast wordt de reclamemuziek van Jenkins en Mike Ratledge ondergebracht in het bedrijf Jenkins Ratledge en tot slot is Mustache (waarvan de naam, uiteraard, verband houdt met Jenkins snor) het productiebedrijf van Karl Jenkins, Jody K. Jenkins en Helen Connolly.

Componisten

Jacques Offenbach

Jacques Offenbach, geboren als Jakob Offenbach (Keulen, 20 juni 1819 – Parijs, 5 oktober 1880) was een Franse componist en cellist van Duits-Joodse afkomst. Hij geldt als een van de scheppers van de operette (een Duitse term die hijzelf nooit gebruikte). Maar hij heeft ook een opera geschreven, die nog steeds repertoire houdt: Les contes d’Hoffmann. Het werd zijn zwanenzang, die bij zijn overlijden nog onvoltooid was.

Componisten

Franz Joseph Haydn

Franz Joseph Haydn, geboren op de laatste dag van de maand maart in 1732 te Rohrau, had kennelijk zijn muzikale aanleg van zijn vader geërfd. Al op 5-jarige leeftijd ontving hij van zijn neef Joann Matthias Frank zijn eerste muziekonderricht; gevolgd door de aanstelling tot koorknaap enkele jaren later door de keizerlijke kapelmeester in Wenen, Von Reuter. Ondanks de gebrekkige scholing in de jaren die volgden, schreef Haydn al snel tal van muziekstukken. Toen zijn sopraanstem hem in de steek liet en ontslag als koorknaap volgde zocht Haydn andere middelen om aan de kost te komen. Hij gaf o.a. muzieklessen terwijl hij intussen van zangleraar Porpora compositie-onderwijs ontving.

In 1755 kreeg Haydn de betrekking van directeur van de kapel van graaf Morzin aangeboden tegen een honorarium van 200 florijnen. Hij vestigde zich – intussen getrouwd – te Wenen. De betrekking bij graaf Morzin hield op en Haydn, 27 jaar oud, trad in dienst bij vorst Esterhazy die hem een klein orkest ter beschikking stelde. Na de dood van deze vorst was Haydn 57 jaar oud en ontving hij een jaargeld van 1400 florijnen.

Componisten

Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel (Engels: George Frideric Handel) (Halle an der Saale, 23 februari 1685 – Londen, 14 april 1759) was een barokcomponist. Händel schreef veel muziek-dramatische werken: 42 opera’s, 29 oratoria, meer dan 120 cantates, trio’s en duetten. Dat komt overeen met ongeveer 2000 aria’s. Verder Engelse, Duitse, Italiaanse en Latijnse kerkmuziek, serenades en odes. Onder zijn instrumentale werken vallen de orgelconcerten, concerti grossi, ouvertures en kamermuziek zoals hobo- en vioolsonates en werken voor klavecimbel en orgel.

Samen met Johann Sebastian Bach, die in hetzelfde jaar (1685) werd geboren, wordt Händel als een van de grootste componisten van zijn tijd gezien. Händel componeerde in totaal meer dan 610 werken, waarvan vele nog steeds worden uitgevoerd.