nieuws

De Johannes Passion; een concert met een sterretje*

Was het omdat we allemaal blij waren dat we er weer stonden, op dat mooie podium van het Concertgebouw? Of dachten velen toch onwillekeurig aan die laatste keer, 8 maart 2020, dat we hier de Johannes Passion uitvoerden, waarbij 30 leden ziek waren, de corona pandemie voor de deur stond die veel van onze leden zou treffen en de lock down die een week later werd afgekondigd? (Later prachtig verbeeld in de documentaire ‘Het Dinsdagavondgevoel’ van Marlou van den Berge). 
We zullen het nooit weten.

Maar op 10 maart 2024 stond een uiterst gemotiveerd en geconcentreerd Amsterdams Gemengd Koor, onder leiding van Paul Valk, klaar voor wat een prachtig concert zou worden. De Johannes Passion van J.S. Bach, de passie die zo dramatisch en meeslepend is en van het koor zoveel alertheid eist in de vele turbae en zoveel zuiverheid in de koralen. En met de solisten die een bijna opera-achtige rol hadden. Samen met de inspirerende dirigent en het orkest werd het een concert waar we met warme gevoelens op terugkijken. Zoals een paar bezoekers na afloop zeiden: ‘…dat laatste deel, dat slotkoor: kippenvel…’.

Nog even terugkijkend en dan vooruit…
We kunnen terugkijken op een prachtig seizoen voor Het AGK. Begonnen in oktober met de mooie Petite Messe Solenelle van Rossini, begeleid door piano en harmonium, waarna in december in een uitverkocht Muziektheater het Weihnachts Oratorium werd uitgevoerd. Tenslotte deze Johannes Passion: drie concerten waar met veel inzet en met hart en ziel aan is gewerkt. Het koor houdt van uitdaging en is daarom alweer volop bezig met de voorbereiding van het volgende concert.