nieuws

Johannes Passion

Nadat Het Amsterdams Gemengd Koor op 24 december j.l. voor een uitverkochte zaal het feestelijke Weihnachts Oratorium van Bach uitvoerde, is op 10 maart – ruim twee maanden later – zijn schitterende Johannes Passion aan de beurt. Deze passie komt hoe langer hoe meer in de belangstelling te staan, en terecht! 

De Johannes Passion vertelt het lijden en sterven van Jezus volgens de evangelist Johannes. Er wordt hierbij niet steeds verwezen naar het lijden van Jezus (zoals in de Matthäus Passion) maar naar zijn koningschap. Deze karakterisering van Jezus door Johannes wordt door Bach meteen al in het prachtige openingskoor neergezet: “Herr, unser Herrscher”.

Je gaat ervaren dat deze passie een totaal andere intentie en uitstraling heeft dan de Matthäus Passion. De Johannes Passion is eigenlijk meer een triomf- stuk, een jubelzang, een uiting van geloof en blijdschap. Aan het eind zetten wij ons dan ook niet met tranen neer, maar blijven we hoopvol en zingen wij: “Ruht wohl, ihr heilige Gebeine”.

Het verhaal is verder doorspekt met veertien zogenoemde turbae: felle, dramatische koortjes waarin Bach expressie geeft aan de emoties van het volk, de omstanders, de Schriftgeleerden en de soldaten. Behalve een aantal schitterende koralen bevat de Johannes Passion acht aria’s, voor elke solist twee. De ariazangers leveren emotioneel commentaar op de gebeurtenissen.

Kaarten bestellen kan via deze website.