Componisten

Willem Wiesehahn

In het Concertgebouw beklom hij enkele keren per jaar de bok. Ook leidde hij in de Royal Albert Hall het Londens Symphonie Orkest (LSO). Hij dirigeerde ingetogen, zonder stok – de bewegingen van zijn kleine handen waren voldoende. Hij was streng, een generaal, maar een lieve.
Dirigent Willem Wiesehahn, in 1914 in Amsterdam geboren, overleed 11 september 1998. Honderden amateurzangers namen in de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid – waar altijd generale repetities werden gehouden – afscheid van hem. Duizenden Amsterdammers zongen onder Wiesehahns leiding de Matthäus Passion van Bach en Die Jahreszeiten en die Schöpfung van Haydn, werken uit het zogeheten ijzeren oratoriumrepertoire. Maar ook bijzondere stukken, zoals ein Deutsches Requiem  van Brahms, het Requiem van Fauré, missen van Bruckner en werken van Purcell. Lees meer op deze pagina.