Dvořák Werken

Stabat Mater

Het Stabat Mater van Dvořák wordt beschouwd als één van de mooiste toonzettingen van dit middeleeuwse gedicht en is van alle versies de langste met een verdeling over 10 afzondelijke delen. Het eerste en laatste deel zijn thematisch met elkaar verbonden. Zijn Stabat Mater is één van zijn vroegste werken (hij was 36 jaar toen het werd gepubliceerd). In het gedicht Stabat Mater wordt de smart van Maria beschreven als zij moet toezien hoe haar zoon de kruisdood sterft. Dvořák begon aan deze compositie na de vroegtijdige dood van zijn dochtertje Jozefa in 1875. Nog voor het werk in 1877 was voltooid verloor het echtpaar Dvořák nog twee kinderen. Het is daarom niet moeilijk voor te stellen dat deze compositie niet alleen maar het leed van de moeder Gods weerspiegelt. Toch eindigt Dvořák’s Stabat Mater in majeur, als een uitdrukking van hoop. De première was op 23 december 1880 in Praag. 

tekst: Louise Hesp