Componisten

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi werd begin oktober 1813 in het dorpje Roncole, nabij Busseto in het groothertogdom Parma geboren als zoon van een onbemiddelde herbergier en een spinster. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van de lokale organist. Gesteund door zakenman Antonio Barezzi uit Busseto kon hij zich vervolgens ontwikkelen met harmonie- en pianolessen. Na weigering tot toelating op het conservatorium in Milaan in 1832 kon Verdi – wederom gesteund door Barezzi – privaat compositie- en orkestratielessen nemen. Vervolgens werd hij in Busseto aangesteld als ‘maestro di musica’. Nog geen 18 jaar oud gaf Verdi zang- en pianoles aan de dochter van zijn maecenas Barezzi. De jongelingen verloofden zich en trouwden in mei 1836. Zij kregen twee kinderen die beiden na ruim een jaar stierven; ook zijn vrouw stierf kort daarna. Rond 1844 begon Verdi een relatie met de sopraan Giuseppina Strepponi. Hun huwelijk werd in 1859 in Busseto gesloten en duurde tot haar dood in 1897. Verdi stierf op 27 januari 1901 in Milaan.