Barber Werken

Adagio for Strings

Barbers Adagio for Strings is een bewerking voor strijkorkest van het tweede deel van zijn Eerste Strijkkwartet uit 1936. In januari 1938 stuurde Barber de partituur naar de dirigent Arturo Toscanini. Toscanini stuurde het stuk terug zonder commentaar, waardoor Barber geagiteerd raakte. Hierop liet Toscanini (die om zijn fenomenaal geheugen bekendstond) via een vriend weten dat hij het stuk al in zijn geheugen had opgeslagen. De première vond plaats op 5 november 1938 in New York. De première werd verzorgd door het NBC Symfonieorkest onder leiding van Toscanini.

Door de langzame, slepende strijkerslijnen en de mineur-toonsoort waarin het staat klinkt het stuk droevig. Het wordt wel beschouwd als een van de treurigste muziekstukken ooit gecomponeerd.

Dit muziekstuk is ook zeer bekend dankzij de film Platoon van Oliver Stone.