Solisten

Marcel Reijans

Marcel Reijans is één van Nederlands toonaangevende tenoren. Al sinds 1994 is hij actief op nationale en internationale podia in opera, oratorium en kamermuziek en zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw. Hij wordt geprezen om zijn vertolkingen van lyrische rollen in Mozart, Strauss en Wagner en hij zong in vele vooraanstaande operahuizen over de hele wereld: Brussel, Parijs, Berlijn, Genève, Hamburg, Dresden, BadenBaden, Lyon, Aix-en-Provence, Montpellier, Marseille, Barcelona, New York, Boston, Philadelphia, Palermo, Turijn, Bologna en Antwerpen.

Reijans zong meer dan 65 operarollen en beheerst een zeer divers operarepertoire waaronder rollen als Erik in ‘Der fliegende Holländer’, Narraboth in ‘Salome’, Matteo in ‘Arabella’, Max in ‘Der Freischütz’, Tamino in ‘Die Zauberflöte’, Grigory in ‘Boris Godunov’, Walther von der Vogelweide in ‘Tannhäuser’, Tom Rakewell in ‘The Rake’s Progress’, Loge in ‘Das Rheingold’, Fenton in ‘Falstaff’, Chevalier de la Force in ‘Dialogues des Carmélites’, Le Prince Philippe in ‘Yvonne, Princesse de Bourgogne’, Anatol in ‘Vanessa’, Camille in ‘Die Lustige Witwe’, Candide in ‘Candide’, Andres in ‘Wozzeck’, Kudrias in ‘Kát’a Kabanova’, Paris in ‘King Priam’, Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ en Ferrando in ‘Così fan tutte’.

Hij zong onder andere met het Chicago Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Hong Kong Philharmonic, Dallas Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Birmingham Symphony Orchestra, NDR Sinfonieorchester, Concerto Köln, Göteborgs Symfoniker en Orchestre Philharmonique du Luxembourg.

Hij werkte samen met dirigenten als Yves Abel, Daniel Barenboim, Bertrand de Billy, Frans Brüggen, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Peter Eötvös, Valery Gergiev, Hartmut Haenchen, Thomas Hengelbrock, René Jacobs, Philippe Jordan, Ton Koopman, Sir Simon Rattle, Seiji Ozawa, Edo de Waart, Simone Young en Jaap van Zweden.
In Nederland werkte Reijans met vrijwel alle professionele orkesten (o.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Gelders Orkest, Orkest van het Oosten, Het Brabants Orkest, Limburgs Orkest) en zong hij vele rollen bij De Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera, Opera Zuid en de NTR ZaterdagMatinee.

Ook op het concertpodium is zijn repertoire zeer omvangrijk. Zo zong hij onder andere Bachs ‘Hohe Messe’, aria’s en evangelist in ‘Johannes Passion’ en ‘Matthäus Passion’, Händels ‘Messiah’ en ‘La Resurrezione’, Mozarts ‘Requiem’, ‘Krönungsmesse’ en “Der Messias’, Haydns ‘Die Schöpfung’, Beethovens ‘Symphony No. 9’, Mendelssohns ‘Elias’, ‘Paulus’ en ‘Die erste Walpurgisnacht’, Rossini’s ‘Petite Messe Solennelle’, Liszts ‘Faust Symphony’, Verdi’s ‘Requiem’, Berlioz ‘L’Enfance du Christ’, Rachmaninovs ‘The Bells’, Mahlers ‘Das Lied von der Erde’, Brittens “Serenade for Tenor and Horn’ and Tippetts ‘Child of our time’.

In 2013 zingt hij vele roldebuten met repertoire van Richard Wagner: Erik in ‘Der fliegende Holländer’ (Teatro Comunale di Bologna), Loge in ‘Das Rheingold’ (Rheingold op de Rijn) en Baroncelli in ‘Rienzi’ met het Schleswig Holstein Festival op tournee in China.
Tot zijn andere engagementen behoren de rollen van Froh in ‘Das Rheingold’ (Liceu Barcelona en De Nederlandse Opera) en Graf Elemer in ‘Arabella’ (De Nederlandse Opera). In concert zingt hij onder andere Verdi’s ‘Requiem’, Bachs ‘Hohe Messe’, Bruckners ‘Te Deum’ en Diepenbrocks ‘Te Deum’.

Na het voltooien van de studies Politicologie en Communicatiewetenschap studeerde Marcel Reijans in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium, in Philadelphia aan het Curtis Institute of Music en in San Francisco aan het Merola Opera Program. In 1996 won hij het Cristina Deutekom Concours en in 1997 vertegenwoordigde hij Nederland bij de Cardiff Singer of the World Competition.
Naast zijn drukke solocarriere richtte Marcel Reijans in 2005 het vocale ensemble Frommermann op en was acht jaar lang zakelijk en artistiek leider. Frommermann behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse kamermuziek op het grensgebied van lichte en klassieke muziek. De groep (vijf zangers, gitaar en piano) vertolkt een breed repertoire variërend van Schubert tot en met cabareteske liederen uit het interbellum en moderne popsongs.
Marcel Reijans is gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2009 is hij als docent verbonden aan het Peter de Grote Festival in Groningen.

(bron: Kox Vocaal, Foto: M. Doomernik)