Solisten

Helena van Heel

De Zweedse mezzosopraan Helena van Heel beheerst als concertzangeres het hele spectrum van de klassieke muziek. Met haar lyrische stem toont zij grote affiniteit met zowel de barok als de klassieke en de romantische periode. Hiernaast kan zij bogen op een ruime ervaring in de hedendaagse muziek.

Haar muzikale wortels liggen in de Zweedse koortraditie. Op jonge leeftijd zong ze in het kinderkoor van Boliden, een mijnwerkersstadje in het noorden van Zweden. Haar muziekstudie in Piteå, met een Master in Zang (cum laude) en Muziekeducatie, werd gevolgd door aanstellingen bij het Eric Ericsons Kamerkoor, het Zweeds Radiokoor en later het Nederlands Kamerkoor. In die periode ontving zij, als sopraan, lessen en lied-masterclasses van onder meer hofzangeres MariAnne Häggander, Folke Abenius (Stockholms Opera), Dalton Baldwin, Geoffrey Parsons, Paul Schilhawsky (Mozarteum Salzburg) en Rudolf Jansen. Sinds 2010 zingt Helena van Heel het mezzosopraan- en altrepertoire. In de omschakeling naar ‘mezzo’ werd ze begeleid door Monika Hauswalter, Ira Siff en James McCray. Sinds twee jaar werkt ze intensief samen met de befaamde Engelse ademcoach Anna Sims.

Solistisch zong Helena onder meer met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta en de Marinierskapel. Recentelijk vertolkte ze drie verschillende rollen in de familieopera Help Heksen HeXen!, gecomponeerd door Max Knigge. Helena werkte met de dirigenten Frans Brüggen, Eric Ericson, Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Tõnu Kaljuste, Christoph Poppen en Risto Joost. Verder trad ze op met het Asko/Schönberg Ensemble, Barok Opera Amsterdam en Corelli Consort Tallinn en verleende ze haar medewerking aan de Donaueschinger Musiktage, het Gergiev Festival en het Holland Festival.

Helena van Heel beschikt over een zeer uitgebreid Lied-repertoire en geeft regelmatig recitals, o.a. bij de vereniging Vrienden van het Lied. Zij was onder meer te horen in de kleine zaal van de Doelen, Rotterdam en de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam.