Solisten

Anthony Heidweiller

Bariton Anthony Heidweiller begon zijn studie als tenor aan het Utrechts Conservatorium. Toen hij in 1996 een een beurs van het Fonds voor de Podiumkunsten ontving, ging hij in Londen studeren bij tenor Alexander Oliver.

Anthony begon aanvankelijk (1992-1998) als freelance zanger bij de Nederlandse opera. Daarna zong hij rollen in Mozarts ‘Die Zauberflöte’ en ‘Die Entführung aus dem Serail’, ‘Carmen’ van Bizet, ‘Candide’ van Bernstein, en Wagners ‘Die Meistersinger’ onder regie van Hartmut Haenchen. In 1997 ging hij lessen volgen en liet hij zich omscholen tot bariton. Dit deed hij bij de Amerikaanse tenor James McCray. Sinds 1999 vertolkt hij ook bariton rollen in onder andere Verdi’s ‘MacBeth’ en ‘Nabucco’, en in de opera ‘Rostam’ van Tjechnovarian, onder leiding van de componist zelf.

Na 1999 raakt de carriere van Anthony in een stroomversnelling. Als snel ontplooit hij zich hier tot operamaker, ontwikkelaar, inspirator en promotor van vernieuwende concepten van de opera. Heidweiller is tevens artistiek directeur van het Internationaal Jeugd Opera Festival. Anthony begon aanvankelijk redelijk kleinschalig in de opera. Maar na projecten als opera aan de gracht in Utrecht richtte hij in 2001 het internationale Yo! Opera Festival & Werkplaats in Utrecht op. Het doel van Yo! is om jongeren kennis te laten maken met opera, het zo weer meer van het volk te maken.

Anthony Heidweiller is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is hij werkzaam als freelance regisseur. In 2008 vond er als eerder een succesvolle samenwerking plaats tussen de theaterschool en Anthony Heidweiller met het project Marco Polo, waaraan ook het Amsterdams Gemengd Koor heeft meegewerkt.