Solisten

Elsbeth Gerritsen

Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Momenteel wordt zij gecoached door Jard van Nes.

Als soliste werkte zij samen met gerenommeerde ensembles als het Asko|Schönberg, Doelen Ensemble, Klangart Berlin, Slagwerk Den Haag, VocaalLAB, Mannheimer Hofkapelle en Camerata Trajectina. Zo zong zij onder meer de Altrapsodie van Brahms, de Wesendonklieder van Wagner, Socrate van Satie, en M is for Man, Music, Mozart van Andriessen.

Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire, waaronder de Johannes en Matthäus Passion van Bach, het Gloria van Vivaldi, de Petite Messe Solennelle van Rossini, en L´Enfance du Christ van Berlioz.

Op het operatoneel vertolkte Elsbeth Gerritsen onder andere de rollen van Miranda in The Tempest van Purcell, Orfeo in Orfeo ed Euridice van Gluck, Marthe in Faust van Gounod, Voedster in Boris Godoenov van Moessorgski, Mrs. Noye in Noye‛s Fludde van Britten, en Miss Baggott in Brittens The Little Sweep.

Ook speelde zij de rol van Vrede in De Triomfeerende Min van Carolus Hacquart met Camerata Trajectina. Dit zangspel, dat werd geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen in 1678, geldt als de oudste Nederlandse opera, en werd in 2012 voor het eerst voor het moderne voetlicht gebracht door Camerata Trajectina in het Festival Oude Muziek.

Elsbeth Gerritsen heeft enkele wereldpremières op haar naam staan: de rol van Greta in Autland van Sergei Newski (Ruhrtriennale), Aurore Noire in Colorful Penis van Maria de Alvear (Dresdner Tage für zeitgenössische Musik), Dienstertje in De Roep van De Kinkhoorn van Bart Visman (Opera Trionfo), en Yola in Two Caravans van Guy Harries (Kameroperahuis Zwolle).

Ook zong zij Klytaimnestra in de eerste uitvoering van Een Oresteia van Xenakis met inserties van Annelies Van Parys voor Muziektheater Transparant in Antwerpen, en Nel in de nieuwe muziektheatervoorstelling VALS over meestervervalser Han van Meegeren met muziek van Henry Kelder.

Zij is de alt in Quink, een vocaal kwartet dat internationale bekendheid geniet.

ot haar toekomstige engagementen behoren onder meer de altsolo in het Requiem van Verdi, de rol van Lucilla in La Scala di Seta van Rossini (regie van Machteld van Bronkhorst), en de rol van La Rose in de opera Le Petit Prince van Michael Levinas (met het Doelen Ensemble) tijdens de Rotterdamse Operadagen èn in het Hortus Festival van 2017.

Tevens zal zij een rol spelen in de nieuw te maken muziektheatervoorstelling Tristan en Isolde – een noodlotspassie, die David Lang gaat schrijven in de reeks nieuwe passies van Silbersee (voorheen VocaalLAB); première 31 maart 2017 in het Muziekgebouw aan het IJ.