Solisten

Berend Eijkhout

Berend Eijkhout (1989) is een veelzijdige bariton met een helder geluid en een warme laagte. Hij studeerde in mei 2016 met een 9 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij Nadine Secunde, Albert Bonnema, Michael Chance, Frans Huijts, Johannette Zomer en Marcel Reijans. Momenteel wordt hij gecoacht door Frans Fiselier en Nadine Secunde.

Berend werd al tijdens zijn studie een veelgevraagd solist in het concertrepertoire. Zijn repertoire bevat Bach (Johannes-Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Magnificat en diverse cantates), Händel (Messiah), Mozart (Requiem, diverse missen), Haydn (Schöpfung, Nelsonmis), Fauré (Requiem) en Rossini (Petite Messe Solennelle).

Hij soleerde onder andere met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Promenade Orkest, Nieuw Bach Ensemble en The Northern Consort. Dirigenten met wie hij heeft gewerkt zijn Marcus Creed, Antony Hermus, Peter van Heyghen, Fabio Bonizzoni, Béni Csillag, Gilles Michels, Krijn Koetsveld en Paul Valk. Sinds 2015 heeft Berend zijn eerste stappen gezet op het pad van de opera. In de zomer van 2015 was hij te horen als Figaro in de Barbier van Sevilla, bij het Franse Opéra Mosset. Op het conservatorium zong hij in projecten de rollen Plutone (l’Orfeo, Monteverdi) en Tempo (Il ritorno di Ulisse in patria). Hij is verbonden aan het jonge operacollectief B.O.O.M!, waarmee hij Conte zong in een verkorte versie van Le Nozze di Figaro (regie: Kenza Koutchoukali) en in 2016/2017 Papageno zal zingen in Die Zauberflöte, in een regie van Timothy Nelson.

Als liedzanger werkte Berend samen met pianisten Andrea Vasi en Eugenie van der Meulen. Hij heeft een grote liefde voor het Engelse kunstlied. Berend werd gecoacht door Han Louis Meijer en volgde masterclasses van Marcel Reijans en Johannette Zomer. Hij werd geselecteerd om een masterclass van Elly Ameling te volgen in Duits en Frans liedrepertoire. In 2017 is hij onder andere te horen met mezzosopraan Nina van Essen en pianiste Rixt van der Kooij in een programma met ballades van Loewe, Schubert en Weber.

Ook contemporaine muziek heeft zijn interesse. In het najaar van 2015 was hij understudy bij Opera2day voor de rol van Oom in de opera Mariken in de Tuin der Lusten, van Calliope Tsoupaki. In juni 2016 vertolkte hij de rol van Jup in Who’s afraid of Orfeo?, een opera van Chiel Meijering op libretto van Piet Gerbrandy. Dit was in een regie van Xander Straat, met Orkest de Ereprijs onder leiding van Wim Boerman. Met ditzelfde orkest zong hij al eerder, bij de Young Composers Meeting in Apeldoorn. Eveneens in juni 2016 vond de première van All Rise! plaats, een opera van Jan Peter de Graaff, geregisseerd door Kenza Koutchoukali, waarin Berend de rol had van Jean.

Op zijn eindexamen in mei 2016 zong Berend een stuk over de problematische houding van Europa ten opzichte van vluchtelingen, dat voor hem is geschreven door Georgi Sztojanov. Berend is als ensemblezanger verbonden aan het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble en het Laurenscollegium Rotterdam. Daarnaast heeft hij een praktijk aan huis als zangdocent van gevorderde amateurs.

Bron: berendeijkhout.nl